Je bent aangewezen in een testament of codicil als executeur. De persoon die jou had aangewezen is nu overleden. Om aan de slag te kunnen hebt je nu een zogeheten Verklaring van Executele nodig. Hierin geeft de notaris aan dat jij executeur bent. Met deze verklaring krijg je de beschikking over de erfenis en kun je jouw taken gaan uitvoeren. Je hebt de verklaring bijvoorbeeld nodig om aan de bankrekeningen te komen en eventuele schulden te voldoen of bezittingen te verkopen.

Inhoud Verklaring van Executele

In een verklaring van executele geeft de notaris aan wie (of welke organisatie) door de overledene is aangewezen als executeur en welke bevoegdheden deze executeur heeft. De notaris doet een onderzoek wie er aangewezen is als executeur. Dat onderzoekt de notaris in het testament. Van de resultaten van dit onderzoek legt de notaris een verklaring af.

Voordelen

Nergens zo voordelig en makkelijk.

  • Notaristarief is all in
  • In 20 minuten klaar
  • Betaal pas bij de notaris
  • Grotendeels online

Wat krijg je voor je geld?

Je krijgt een Verklaring van Executele, inclusief alles wat je nodig hebt om daar te komen.

  • Verklaring met jouw bevoegdheden voor extern gebruik
  • Opstellen verklaring van aanvaarding van executele
  • Controle van ID gegevens
  • Onderzoek van het testament
  • Eigen dashboard

Bevoegdheden executeur

De notaris geeft ook aan welke bevoegdheden de executeur heeft. In de wet zijn verschillende soorten executeurs opgenomen. Deze worden in het spraakgebruik aangeduid met sterren, dus 1 ster, 2 sterren en 3 sterren executeur. De meest eenvoudige executeur heeft alleen de bevoegdheid om de uitvaart te regelen. Deze noemt men dan ook de begrafenisexecteur. De meest voorkomende executeur heeft ruime bevoegdheden. De executeur beheert de erfenis zorgt voor de betaling van de schulden. De executeur zorgt dat de erfenis gereed wordt gemaakt voor de verdeling. Deze noemen we een beheersexecuteur. De laatste executeur kan ook tegen de zin van de erfgenamen handelingen uitvoeren. Deze noemen we dan ook aan afwikkelingsexecuteur.

Aanvaarden benoeming Executeur

Je bent niet verplicht om een benoeming tot executeur te aanvaarden. Je hoeft aan te geven waarom je die benoeming niet wilt. Het werk van een executeur kan behoorlijk oplopen. Bovendien kan het zijn dat je tussen de erfgenamen komt te staan. Als je benoeming niet wilt aanvaarden dan zal er ook geen Verklaring van Executele opgesteld worden.